Fegyelem - Tisztelet - Kitartás - Szerénység - Türelem

Örökös visszatérő téma, hogy mit ad és mit követel a karate gyakorlása? Számtalanszor előfordult mindenki életében, hogy felülvizsgálta, vagy egyszerűen csak megkérdőjelezte a korábbi döntéseit. Ezek közé tartozik, hogy ki-miért kezdte el, vagy folytatja a karatét.

Különösen a téli és a nyári szabadságolások idején lesz időszerű ez a téma, mert ilyenkor lazul az edzések látogatottsága és a hosszabb kihagyások a legtöbbször oda vezetnek, hogy a test és a lélek ellustul, majd feladja az utat. Ezt kivédeni nem lehet és véleményem szerint aki azt állítja, hogy még sosem fordult meg a fejében annak a gondolata, hogy mennyivel kényelmesebb otthon pihenni, mint elindulni egy-egy edzésre, az bizony nem mond igazat. :)
A karate gyakorlása bizony nehéz, fárasztó és nagy mértékű állhatatosságot kíván!

Ha nem rendelkezel eleve ezekkel a jellemzőkkel, akkor csak az edzéseken való részvétellel tudod megszerezni őket. Fokozatosan a könnyebbtől a nehezebb terhelések felé haladva. Vagyis az egyedüli megoldás, ha esélyt adsz magadnak a fejlődésre és tovább látogatod az edzéseket!

Ilyen helyzetekben hasznos lehet, ha emlékezteted magadat arra a pár alapvető tulajdonságra, amelyet általánosságban emlegetni szoktak, mikor a karate szóba kerül és valószínűleg célul tűztél ki magad elé korábban...

(Az alábbi szöveg forrása: www.kyokushinhungary.hu/aloldal.php?aloldalid=26)

Fegyelem

Az edzéshez is fegyelemre van szükség; a folyamat valójában már azelőtt megkezdődik, hogy elindulsz a Dojo-ba. Hányszor fordult már elő, hogy hazaértél az iskolából, vagy a munkából és arra gondoltál: "Nem, ma nem edzek, túl fáradt vagyok". Aztán leülsz és semmit sem csinálsz. Másnap pedig haragszol magadra, amiért nem mentél edzeni, ez pedig fokozza a feszültséget és a kör máris bezárult. Sokkal jobb, ha gyakorlod az önfegyelmet és edzeni mész, így jobban érzed magad testileg és lelkileg.
A Kyokushin-hoz fegyelemre van szükség. Ez az edzés egyik legnehezebb része.

Tisztelet

Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy másokkal és magaddal szemben is tiszteletet érezz. Ha edzel, tisztelned kell tanítódat! Aki munkájában, vagy az iskolában sikeres, tiszteletet érdemel másoktól. Hogyan tartasz igényt tiszteletre, ha te nem mutatod mások iránt? Fontos, hogy tiszteletet érezz saját tested, szervezeted iránt! Tiszteld a Dojo-t, társaidat, a hagyományokat és mindenkit, aki előtted jár ezen az úton!
A DOJO KUN-ban is felbukkan a tisztelet kifejezés, nem véletlenül!

Kitartás

A kitartás a Kyokushin karatéka alapvető tulajdonsága. Hogy miért? Mert kitartás nélkül nincs fejlődés. Kitartóan és rendületlenül edzeni kell testet és lelket, hogy a  szellemi és technikai fejlődés megvalósulhasson. Nem mindig tudatosul az emberben, hogy kitartás és fegyelem kell akár csak elmenni az edzésre, azon részt venni, és az adott lelkiállapothoz képest a lehető legtöbbet kihoznia magából. Kitartás kell az erőnléti gyakorlatokhoz, a kihon és kata technikák végrehajtásához, és akár egy 20, 30 vagy 50 emberes küzdelem "végigharcolásához".
Egy edzés sokszor monotonnak, egyhangúnak tűnhet, mert sok technikát sokszor, akár több százszor is meg kell ismételni és gyakorolni kell egymás után, ami által tökéletesebbé válik majd az adott ütés, rúgás, védés, vagy ezek kombinációi.
A kitartás az élet egyéb területén is elengedhetetlen tulajdonság, ami által számos feladat megoldása könnyebbé válik, legyen szó iskolai feladatról vagy munkahelyi kihívásról.
Így mi is csak annyit kívánunk a tanítványoknak és oktatóknak egyaránt: KITARTÁS és Osu No Seishin! OSU!

Szerénység

A szerénység alapvető, de sokak által mellőzött tulajdonság. Mit is jelent?
A szerénységnek több jelentése is van: például, aki szerény, az nem öntelt vagy beképzelt és nem szívesen dicsekszik a saját képességeivel, teljesítményeivel és javaival. Egyszerűbben fogalmazva a szerénység azt is jelenti, hogy „tudjuk, hol a határ”. A szerény személy megmarad a helyénvaló viselkedés határain belül. Elismeri, hogy határai vannak annak, mit kell megtennie, és annak is, mit képes megtenni. Tudja, hogy vannak dolgok, amelyek nem az ő hatáskörébe tartoznak.
Ha szerény vagy, tudatában vagy valamilyen pozitív vagy mások által nem birtokolt valaminek (tudás, fokozat, stb.), de nem kérkedsz vele, nem veted mások szemére és nem használod mások kárára.

Türelem

Hogyan lehet kibogozni a legbonyolultabb, legreménytelenebbnek látszó csomókat is?
"Ha türelmetlen vagy és sietsz, akkor csak rángatni fogod, és minden rosszabb lesz: a csomó még szorosabbá válik, mérges leszel, és biztos, hogy kudarcot vallasz. Ha viszont nagyon figyelsz, ha tanulmányozod a helyzetet, mielőtt bármit is tennél, ha csak egyre forgatod a csomót, ha gyengéd és állhatatos maradsz, ha lassan dolgozol, akkor a végén mindig sikerrel jársz."
(Feldmár András)

"Van egyfajta alázat, mely fegyver is, van egyfajta meghajlás, melyre csak meghajlással lehet válaszolni. Nem mondom, hogy dobd el a kardot. De ne hadonássz vele. (...) Erős akarsz lenni? Maradj nyugodt, figyelmes és alázatos."
(Márai Sándor)

Osu!