Öv (obi) megkötése

Az obi (öv) megkötésére többféle módszer létezik. A következőkben a legegyszerűbb, leggyorsabb és a mindennapi életben használt módszert mutatjuk be:

(1) A gi felsőt igazítsuk el magunkon (a Kanji felöli oldal - vagyis a bal hajtóka - van felül)!

 

 

 

 

(2) Hajtsuk a közepénél félbe az obit!

 

 

 

 

(3) Helyezzük az obi közepét a hasunkra a köldök magasságában. Ügyeljünk arra, hogy a Kanku-val (a legtöbb öv végén Kanku helyezkedik el, ill. ezen az oldalon vannak a rangjelzést mutató csíkok is (kyu, vagy dan jelzések)) jelölt vége a bal kézben legyen. A két végét mindkét kezünkkel hátrasímítva tekerjük körbe a derekunkon, majd hátul cseréljük meg és vezessük előre!

 

 

 

(4) Amennyiben helyesen végeztük az előbbieket a Kanku-val jelölt vég a jobb kézben van.

 

 

 

 

(5) Hátulnézetben az övek nem fedik egymást ebben az esetben. Létezik olyan módszer, amikor az övet az egyik oldalról elindulva, egyirányban tekerjük körbe, így az övek fedésbe kerülnek. Azonban ennél a módszernél is megoldható egy kis korrekcióval, hogy ne legyen a képen látható átfedés, ha egyik kezünkkel hátranyúlva hüvelykujjal az alulról felülre kerülő véget visszaigazítjuk a másik alá, majd a kezünket körben előre vezetve - gyakorlatilag az átfedést előrehozva a leendő csomóig - megszüntetjük az egyenetlenséget.

Ilyenkor a (6) képen látható vég természetesen alulra kerül, és nem felülre, mint az látható ennél a példánál!

 

 

(6) Jobb kézzel a Kankuval jelölt véget igazítsuk középre!

 

 

 

 

(7) Bal kézzel a másik véget a jobb oldali felett vessük át!

 

 

 

 

(8) Majd fűzzük az öv (két réteg) alatt át úgy, hogy legbelülre kerüljön (a két réteg, ill. a gi közé), ahogy a jobb oldali képen látható)! Ezt követően jobb kézzel igazítsuk felfelé, hogy egy "L" betűre emlékeztető alakot kapjunk!
 

Megjegyzés: az obi megkötése lehet a bemutatott módszer tükörképe, vagyis fordított "L" betű formában kezdjük az első csomót.

 

 

(9) Ellenőrízzük, hogy egyforma hosszú-e az obi két szára a csomótól számítva. Ha valamelyik hosszabb/rövidebb lenne, akkor azt igazítsuk ki úgy, ahogy a képen látható! Amennyiben nem egyforma hosszúságúak a szárak, a végeredmény csúnya lesz, ez pedig mindenkinek a saját szégyene! 

Egy régi mondás szerint: "Tökéletesség nem létezik, mégis törekedni kell rá!"

 

 

 

(10) Amennyiben az obi két szára egyenlő hosszúságú, az "L" betű alsó szárát (Kanku) hajtsuk át a jobb oldalra vízszintesen, majd a felső szárát kívülről hajtsuk rá úgy, hogy lefelé mutasson!

 

 

 

 

(11) Az így keletkező hurkon bújtassuk át a lefelé néző véget!

 

 

 

 

(12) Mindkét kézzel ragadjuk meg az obi végeit és egy erőteljes mozdulattal rántsuk meg őket!

 

 

 

 

(13) Rendezzük el a keletkezett csomót (alulról nézve szerencsesütire emlékeztet a formája), ill. győződjünk meg róla, hogy elég erősen tart-e! Ha szükséges, akkor néhányszor rántsuk meg az obi végeit. Nem szerencsés dolog, ha edzés közben kioldódik.

 

 

 

(14) Az obi két szárát hagyjuk kétoldalt szabadon lógni (a Kanku-val jelölt vége a jobb oldalon kell, hogy legyen!). Célszerű olyan hosszúságú obi-t választani, aminek a megkötése után maximum combközépig ér a szára, mivel túl hosszú szárak esetén - mozgás közben - sérülést okozhatnak (pl.: szem) a visszacsapódó végek.

 

 

 

 

Videó: www.youtube.com/watch?v=vvob-EXUJnQ

Osu!