2016.02.14-én elhunyt "Soshu" Oyama Shigeru

Osu! 2016.02.14-én, életének 81. évében elhunyt "Soshu" Oyama Shigeru 10. Danos nagymester. 

Életútja

Shigeru Oyama 1935. Július 7-én született Tokióban. Már fiatalon kezdett karatét tanulni, majd egyetemi tanulmányai alatt vált mesterré Masutatsu Oyama tanítása alatt, a Kyokushin karate korai szakaszában.

Japán szerte nyert bajnokságokat, teljesítette a 100 ellenfeles küzdelmet a '60-as évek közepén, és eközben emelkedett Nagymesteri rangra.

1967-ben, mint Saiko Shihan (rangidős mester, vezető/"öreg" mester) utazott az Egyesült Államokba (White Plains, New York) Sosai Masutatsu Oyama utasítására. Elismert japán nagymesterként elsőként került kiválasztásra a Kyokushin Karate bemutatására és népszerűsítésére Amerikában.

Világ szinte minden részéből (Japánból, Európából, de az USA más államaiból is) számos Kyokushin bajnok utazott New York-ba, hogy a felügyelete alatt edzen. 

A tanítás és a vezetői feladatok mellett 3 karate könyvet is írt, köztük egy díjnyertes novellát "U.S. Karate Adventure" címmel (US Karate kaland). 1981-ben kivált az IKO-ból, és egy különálló szervezetet alakított WORLD OYAMA KARATE néven, amelynek New York-ban van a székhelye. 1985 Októberében meghívást kapott a Fehér Házba szakmai téren nyújtott teljesítménye miatt, ahol az akkori elnök - Ronald Reagan - fogadta.

Nyugodjék békében!  安らかに眠る!

OSU!