11. Nyílt Karate Világbajnokság (11th World Open Karate Championship)

2015.11.20. és 22. között került megrendezésre a négyévente tartandó (Kyokushin Olimpiának is nevezett) 11. Nyílt Karate Világbajnokság a tokiói Metropolitan Gymnasium-ben.
A bolgár Zahari Damyanov nyerte 192 induló közül a súlycsoport nélküli tornát. Damyanov harmadik alkalommal indult és első alkalommal nyerte el a címet.

Az első forduló az 1. napon zajlott le, míg a második és harmadik fordulók a 2. napon lettek megtartva. A negyedik fordulóba már csak 32 harcos került be az eredményeik alapján (18 orosz, 9 japán, 1 bolgár, 1 francia, 1 amerikai, 1 új-zealand-i és 1 ukrán). Az esélyesnek gondolt ukrán Olexandr Jeromenko a harmadik fordulóban esett ki.

Nagy reményeket fűztek még a japán csapathoz: az elmúlt évben az Össz-japán nyílt bajnokságon ezüstérmes Shoki Arata és a 6. helyezett Mikio Ueda bejutott a legjobb nyolcba, azonban a negyeddöntőben mindketten kiestek. 4 orosz karatéka szintén bejutott a legjobb nyolcba, de ők is kiestek az elődöntőben. A döntő küzdelem két európai versenyző között zajlott: a bolgár Zahari Damyanov és a francia Djema Belkhodja között. Damyanov nyert bírói döntéssel.

Az alábbiakban olvashatók a hivatalos versenyeredmények:
1. helyezett: Zahari Damyanov (Bulgaria)
2. helyezett: Djema Belkhodja (Franciaország)
3. helyezett: Darmen Sadvokasov (Oroszország)
4. helyezett: Kirill Kochnev (Oroszország)
5. helyezett: Ashot Zarinyan (Oroszország)
6. helyezett: Mikio Ueda (Japán)
7. helyezett: Ivan Mezentsev (Oroszország)
8. helyezett: Shoki Arata (Japán)
Legkiemelkedőbb Küzdőszellem Díj: Ashot Zarinyan (Oroszország)
Legkiemelkedőbb Technika Díj: Yuta Takahashi (Japán)
Legkiemelkedőbb Töréstechnika Díj: David Sarkhoshyan (Oroszország)
Ifjú Oroszlán Díj: Kenta Nanbara (Japán)

A harmadik napon japán kalligráfiai bemutatót láthatott a közönség a kalligráfus Taizan Yanagida által, aki a "極真 (Kyokushin)" kanji-kat írta fel a megnyitón.

Szintén ez alkalommal tartott beszédet a JKF (Japan Karatedo Federation - Japán Karatedo Szövetség) elnöke, Takashi Sasagawa, aki vendégként szerepelt a rendezvényen. A JKF részéről kumite és kata bemutatókat is láthattak a nézők, magasan képzett karatékák részéről.

A magyar IKO válogatott tagjai:
(kumite)
- Orosz Dávid
- Kaszala Béla
- Halász Vivien
(kata)
- Schäffer Balázs
- Lackó Sándor
- Kalocsay Gergő

A magyar versenyzők közül csapat kata-ban született dobogós eredmény: bronzérmes lett a Kalocsay Gergő, Lackó Sándor és Schäffer Balázs alkotta hármas. Ezúton is gratulálunk az eredményhez! Osu!